TBMM Başkanı Şentop müze açılışında konuştu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Toplumların hafızalarını mekanlara nâkil müzeler, geleceğimizin emanetçisi evlatlarımıza bırakacağımız en muhteşem firez miraslarıdır.” dedi.

Şentop, Tarihi Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı’nda Edirne Valiliğince kurulan 4 temadaki müzelerin açılışına katıldı.

Burada mütekellim Şentop, açılacak müzelerle hem Bulgaristan’a hem Yunanistan’a olan hat bağlantısı cihetiyle Avrupa’ya açılan kapı olan Edirne’nin, bugünden itibaren “Müzeler Kenti” olarak anılacağını, Balkanlar üzere bile kültürel tıpkı gestalt olacağını belirtti.

Müzeler şehri Edirne’nin, Trakya’nın enerjik yüzü tıpkı zamanda Balkanlar’ın da elektrik merkezi olacağını anlatım eden Şentop, “Son teknolojiyle düz yazı edilen ‘Tarihte Müesses Türk Devletleri Müzesi’, ‘Osmanlı Padişahları Müzesi’, ‘Padişah Çadırı Müzesi’ ve ‘Balkanlar’üstelik Osmanlı Eserleri Müzesi’ temalarıyla tasarlanan 4 müzeyi hayata geçiren büyük Türkiye devleti, firez ve sanatın koruyucusudur.” diyerek konuştu.

“Müzeler çokça önemli öğrenme merkezleridir”

Şentop, müzelerin çok majör öğrenme merkezleri ve herhangi bir yaştaki insanlar üzere ahenkli evet da ağır aksak eğitim kaynağı, dirim kalitesini artıran mekanlar olduğunu vurguladı.

Müzelerin görerek öğrenmenin yer yetişkin alanlarından olduğunun altını çizen Şentop, şöyle bitmeme etti:

“Bu dört müzeyi gözlemleyen, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerimiz, kitaplarında ve derslerinde öğretilenleri canlıymış kabil görme edecek, tarihi dönemleri karşılaştıracak ve tüm tıpkı tarihi zihinlerinde canlandıracaklardır.

Görsel öğrenmenin unutmayı engellediği gerçeğinden hareket edersek okulda öğrenilen bilgilerin müzede pratik şekilde pekişmesi sağlanacaktır. Yetişek ortamı olarak yapısında imkanlar barındıran Edirne müzelerinin alelhusus değme meslek seviyesinde öğretmenlerimizin terbiye işbirliği aracı olacağına inanıyorum. Esasen bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ‘Natür Tarihi Müzesi’ dahi Edirneli eğitimcilerimizin adeta eğitimhanesi olacaktır.”

Müzelerin, firez, danışma, devir, bili ve özge alanların eğitimi için tıpkı uygulama okulu üzere deli dolu bir biçimde kullanılması gerektiğine belen eden Şentop, şunları aktardı:

“Toplumların hafızalarını mekanlara aktaran müzeler, geleceğimizin emanetçisi evlatlarımıza bırakacağımız en cesim firez miraslarıdır. Dört ayrı temayla Asya steplerinde başlayan ve Cumhuriyet’imizin ikinci asrına giren Türk tarihini resmigeçit şeklinde halkımız üzere hazırlayan, emeği güzeşte herkese yeniden eren milletim namına şükranlarımı sunuyorum.”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin degaje havası müzesi ayrımsız şehir olduğunu vurguladı. 1368 tescilli ekin varlığı bulunan Edirne’nin haddinden fazla heybetli bir site olduğunu belirten Ilbay Kırbıyık, kentin ecdadın zenginliğini arz dolgunca şekilde sergilediğini anlatım etti.

TBMM Karı – Eş Vesile Eşitliği Komisyonu Başkanı ve YANLIŞSIZ Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne’nin tarihteki öneminden bahsederek müzeler şehri Edirne’nin kentin geçmişini geleceğe taşıyacağının altını çizdi.

Edirne Hars ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne’nin firez başkenti olma hedefine hemencecik ilerlediğini belirtti.

Ardından Şentop ve beraberindekiler açılışı gerçekleştirerek müzeyi gezdi.

Firez ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Bölümü dinleti verdi.

Şentop, henüz bilahare Trakya Üniversitesince Karaağaç Yerleşkesinde oluşturulan “Huy Tarihi Müzesi”ni açtı ve görüşme etti.

Açılışlara Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Fırka Kırklareli Saylav Selahattin Minsolmaz, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Sefirikebir Kasıt Ahmet Yörük, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç, YANLIŞSIZ Tümen Edirne İl Başkanı Sarih İba, gurur müdürleri ve davetliler katıldı.

Share: