Edirne’de Türk devletleri dönemini canlandıran 4 müze açıldı

Edirne’da ‘Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi’, ‘Osmanlı Padişahları Müzesi’, ‘Hükümdar Çadırı Müzesi’ ve ‘Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’ girmek amacıyla mecmu dört ayrımlı konsepte planlama ile tasarımı yapılan müzelerin açılışı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Edirne’da düz yazı edilmesinden 400 sene bilahare restore edilen Kervansaray, Türkler ‘in tarihinin anlatıldığı 4 ayrı müzeyi içeren müstehzi tıpkısı hars mekanına dönüştürüldü. Müzenin “Tarihte Müesses Türk Devletleri Müzesi” bölümünde, Türklerin tarihi, hükümdarları, hükümdarlık sembolleri ve gayrı kültürel miras ögeleri canlandırmalar ile anlatıldı. “Osmanlı Padişahları Müzesi” bölümünde, 36 Osmanlı Hükümdar’ına ilgili hiperrealistik silikon heykeller ile gerçekleştirilen canlandırmalar ve döneme ilişik vukuf panoları yer alıyor.

“Padişah Çadırı Müzesi”nde Otağ-ı Hümayun’un Osmanlı padişahlarının saray dışındaki kuvvet ve görkemlerinin simgelerinden biri olması sebebi ile müze konseptinde gerçekleştirilen animasyon ile ziyaretçilere dönemin atmosferi yansıtılması planlanıyor. Son yerine “Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi” içerisinde Osmanlı’nın Balkanlar’daki 500 almanak barışsever yönetimi ve imarı, mimarlık çatı maketleri ve edimsel durumlarını belgeleyen filmlerle anlatıldı.

Ayrıca 32 skor 1/20-1/50-1/100 kadar ayrımlı ölçeklerde yapılan minyatür mimarlık asar ve sair kültürel bırakıt ögeleri ile ekspozisyon gerçekleştiriliyor. Sergilemede akıbet Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kocatepe’birlikte Atatürk” ve “Cumhur Reisi Atatürk” gelmek için iki hiperrealistik silikon heykeli de düzlük alıyor.

“Vaktiyle yönettiğimiz yerlerde sömürgecilik yapmadık”

Gösterişli bir hars mekanına dönüştürülen müzelerin açılışı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla Edirne’de gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Şentop, “Edirne’nin Fatihi Şehriyâr 1. Murat’tır. Edirne’yi fetih ettikten sonradan Balkanlara dönmüş ve 1363 yılına kadar Balkanlarda nüfus yapı etmiştir. Bugünde Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, kabilinden Balkan devletleriyle gür ilişkilerimizi bitmeme ettiriyoruz. Biz eskiden yönettiğimiz yerlerde sömürgecilik yapmadık, aslında ülkeleri alay malay yönettik. Oralarda Türk İslam medeniyetinin nişanları olan camii, fakülte, şadırvan, imaret, yunak ve kervansaray kabil asar mensur ettik. O eserlerin yüce tıpkısı bölümü günümüze kadar ulaşmıştır” diye niteleyerek konuştu.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ise, “Edirne’nin kendisi bir münhal albeni müzesi. Şehrimizin rastgele noktasında nereye başınızı döndürürseniz ecdadın makro eserlerini görüyorsunuz. Tarihi camilerimizle, kervansaraylarımızla, medreselerimizler, hamamlarımızla, çarşılarımızla ve pazarlarımızla bu site al külah örgülü kocaman görsel zenginliğe eş 1368 sayı tescilli kültürel varlığa eş olabilmek gelişigüzel şehrin cemaat olduğu bir zenginlik değil” ifadelerini kullandı. – EDİRNE

Share: