Abla adayları mesleğe yüksek gerçeklikli simülatörle hazırlanıyor

Sivas’ta bacı adayları, yüksek gerçeklikli simülatör sökel maketi üzerinde kılgılı öğüt görerek, patika hayatına hazırlanıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Afiyet Bilimleri Fakültesinde, Ilmî Araştırı Eş Güdüm Biriminin desteğiyle hayata geçirilen simülatör laboratuvarı, hemşirelik bölümü öğrencilerinin patika hayatlarına başlamadan önceki harmoni süreçlerini destekliyor.

İçindeki tıbbi cihazlar ile hastane ortamını aratmayan laboratuvarda, faziletkâr gerçeklikli simülatör rahatsız maketi üzerinde uygulamalı öğüt gören öğrenciler, afiyet sektörüne birikim kazanarak hazırlanıyor.

Afiyet Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Kültürlü, AA muhabirine, öğrencilerin hemşirelik becerilerini, anlayışını, tutumlarını ve davranışlarını birlik geliştirmesinde kılgısal eğitimlerin dirimsel ehemmiyet taşıdığını söyledi.

Yüksek gerçeklikli simülatörlerin, akıbet yıllarda hem Türkiye’dahi hem da dünyada hemşirelik eğitiminde elan çok kullanılmaya başlandığını vurgulayan Vazıh, “Bu aplikasyon gördüğünüz kabil şifahane ortamına çok benziyor. Marazlı ünitesine uygun uyumlu laboratuvarımız, öğrencilerimizin hakikat ortama uyumunu desteklemeyi hedefleyen aynı organizasyona sahip.” dedi.

Gerçek hastaların tıbbi belirtilerini yansıtıyor

Vazıh, laboratuvardaki simülatör pestil maketinin ise esas hastaların tıbbi belirtilerini yansıttığını söyledi.

Bir keyif görevlisinin ayrıksı tıpkı odadan similatördeki patırtılı teknolojisine bağlanarak hemşirelerle diyalog kurarak, senaryo gereği şikayetlerini dile getirebildiğine dikkati çeken Görgülü, şunları kaydetti:

“Efdal gerçeklikli simülatörler bizimle daim etkileşim halinde oluyor. Simülatörde soy solunum, kalp ve çöz seslerini duyabiliriz. Hastaların nabızlarını, ihtisas atımlarını değerlendirebilir ve bunu tıpkısı monitöre yansıtabiliriz. Monitör üstünde normal olan sıfır durumları kıymetlendirme ve bunları analiz etme imkanımız var. Ayrıca tıpkısı senaryo, sayrı öyküsü oluşturabiliriz. Rahatsız öyküsü içerisinde öğrencilerimizin öğrenmesini istediğimiz becerileri çokça güzel kombinasyon ederek uygulamada bunların hayata geçmelerini sağlayabiliriz.”

Öğrencilerin, öğrencelik üstünde istedikleri kadar aplikasyon yapabildiklerini anlatan Aydınlık, bu sayede mahiyet uygulama ortamı olan hastanelerde daha kuvvetli ve deneyimli kendisine göreve başlayabileceklerini belirtti.

“Hastada sorumluluk etme olasılığımızı azaltıyor”

Hemşirelik bölümü 4. derslik öğrencisi Göksu Oktay ise mesleklerinin günah kaldırmadığına aksan yaparak, “Öğrencelik, hastada hata etme olasılığımızı azaltıyor zira rastgele kalem uygulamayı burada başlangıçta deneyebiliyoruz. Hastalara bittabi yaklaşabileceğimizi evet birlikte hastaların bize nasıl reaksiyon verebileceğini simülasyon sayesinde deneyimleyebiliyoruz. Monitörümüzden de belirtileri strateji edebilip, kayıt altına alabiliyoruz. Buradaki çalışmalarımız gitgide hamur bir hastalanmış üstünde günah yapmamızı engelleyecek.” diye konuştu.

Hastanede töz hastalarla karşılaşmadan önceki öğrencelik yardımıyla hastadaki belirtileri ve meri tedavileri gözlemleyebildiklerini nâkil hemşirelik bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Ebrar Fidan de mesleğe avantajlı başlayacaklarına inandığını dile getirdi.

Share: