Yağışsızlık ve yağmur azlığının etkisiyle Göyne Barajı’nın su düzeyi düştü

Erzincan’da tarımda su ihtiyacını bastırmak üzere makbul Göyne Barajı’ndaki su seviyesi, yaşanan kuraklık ve zaman normallerinin üzerinde seyreden flama dolayısıyla büyük oranda düştü.

Yaz aylarında tahminî 50 bin dekarlık ekincilik arazisini sulayan ve hapis balıkçılığının da yapıldığı Çatalarmut köyündeki Büyüklük Su İşlerine (DSİ) ilişkin barajın su seviyesi, bölgedeki yağış azlığı ve susuzluk zımnında balaban ölçüde düştü.

İl Özel İdaresi İşletme ve İştirakler Müdürlüğünde vazifeli ziraat mühendisi Mesut Aksaray, AA muhabirine, talih genelinde yaşanan yağışsızlık ve bölgenin yeterince kar yağışı almamasından ufuk sulama barajında toplanan suyun üst seviyelere düştüğünü söyledi.

Göyne Barajı’nın tarımsal sulamada bölgenin makro bire bir ihtiyacını karşıladığını tamlayan Aksaray, bu barajın kar ile su devamlılık sağladığını kaydetti.

Barajın serencam durumunu aktaran Aksaray, şöyle devam etti:

“Şu anda kar yükümüz güzeşte yıla oranla daha düşüktür. Bizim buradan çiftçilerimize yapacağımız ihtar, devletimizin destek verdiği modern basınçlı sulama ve damalama yağmurlama sistemleri ile sulama yaparak su sarfiyatını yer düşük seviyeye indirmeleridir. Bu sistemler ile kısaca yüzdelik 70-80 oranında su tasarrufu sağlanacaktır. Su sarfiyatını önlememiz şişman önem sunu etmektedir. “

Erzincan barajının akarsu seviyesinin arka seviyelerde olduğunu vurgulayan Aksaray, “Sülale, küçük ay ve mart aylarında alacağımız yağmur oranına göre baraj su seviyesinde tadilat olacaktır. 2014’de barajımız dolmadığı üzere yağışsızlık bu şekilde devam ederse barajın gine dolmama ihtimali var. Bu nedenle çiftçilerimizin yabani sulamadan kaçınmaları çok balaban ehemmiyet sunma etmektedir.” diye niteleyerek konuştu.

Share: