Tüvana kimyagerin ürettiği nebati pigmentlerin bakteri oluşumunu önlediği tescillendi

Sivas’ta yüksek kimyager Nuri İmeryüz’ün bitkisel atıklardan elde ettiği pigmentlerin, çöz mekan boyalarla renklendirilip uygulama yapılan yüzeyde bakteri oluşumunun önlenmesinde yüzde 48,71 ila 97,81 etkiye cemaat olduğu belirlendi.

Lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Kimya Bölümü’nde tümleç 39 yaşındaki İmeryüz, faziletli lisansını Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesinde Organik Kimya Ana Malumat Dalı’nda bitirdi.

İmeryüz, yüksek lisans acele konusu olan “iç-dış alnaç boyalarının tabii pigmentlerle renklendirilmesi” çalışmasına April 2021’bile üstelik KOSGEB’den 272 bin lira yardım desteği alarak SCÜ bünyesinde cıvıltı gösteren Cumhuriyet Altını Teknokent AR-GE laboratuvarında devam etti.

Türk Berat ve Marka Kurumundan Prof. Dr. Hiçlik Önal ile çalışmasının ulusal patentini de düz İmeryüz, burada yürüttüğü AR-GE çalışmalarıyla özellikle soğan kabuğu, koz kozası ve kırmızı gözleme tutmak için 9 nebati atıktan çöz-aut cephe boyalarının renklendirilmesinde kullanılan ağız ağıza natürel, sağlığa ve çevreye zararı olmayan nebati pigmentler üretti.

İmeryüz, antibakteriyel etkiye sahip bitkisel pigmentlerle elde edilen boyanın ortamda bakteri oluşumunu önlediğini belirterek, şunları kaydetti:

” Ankara’da antimikrop akredite laboratuvarında ISO 22196 standartlarına akla yatkın yapılan testlerde, geliştirdiğimiz pigmentlerin, ‘escherichia coli’ bakterisinin oluşumunun önlenmesinde yüzdelik 97,81, ‘staphylococcus aureus’ bakterisinde ise yüzde 48,71 etkiye cemaat olduğu tescillendi. Boyadaki pigment oranı arttıkça bu oranlar artma gösteriyor. Dünyada önce kendisine geliştirdiğimiz nebati pigmentlerin yalnızca süslü boyalarda değil, bu ürünlerle renklendirilecek çoğu mamulde antibakteriyel aktiviteyi kazandırabileceği düşüncesindeyiz. Şu dakika boya sanayisinde antibakteriyel yayın sim iyonu ile gerçekleştirilirken, dünyada ilk defa bizim çalışmamızda bitkisel yöntemle bu çeşni ürüne kazandırılmış oldu. Boya sanayisi için inovatiflik açısından berenarı kızıl bir say olduğu kanaatindeyiz.”

Share: