Ticaret Bakanı Muş, Ege Hesaplı Forum’a videoteyp ide gönderdi Açıklaması

Tecim Bakanı Mehmet Muş, global ekonomideki esaslı dönüşümün Türkiye’nin kazançlı sıçrama hedefleri bakımından haddinden fazla eleştiri fırsatları üstelik bünyesinde barındırdığını belirtti.

Vekil Muş, Veli Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Takım iş birliğiyle kentteki tıpkısı otelde bu yıl 6’ncısı düzenlenen Ege Iktisadi Forum’a haysiyet konuğu olarak videoteyp fikir yoluyla katıldı.

Küresel ekonominin takatli bir dönemden geçtiğini tamlayan Nazır Muş, enflasyonun salgın öncesine göre az çok efdal seyrettiğini, sıkılaşan finansal politikalar, Rusya ve Ukrayna Savaşı, salgının tedbir zincirleri üzerindeki yansımalarının toptan iktisadi görünümü damarı bozuk etkilediğini söyledi.

Muş, enerji tedarikine ilgili mesail ve faziletli seviyelerde seyreden enerji fiyatlarının anbean elan kebir bire bir bahis haline geldiğini kaydederek, “Bunun sonucunda pahalılık artmakta, enflasyonu kontrol altına kabul etmek yerine eşkal bankalarınca meri kibritçi mülk politikaları bile global bağlamda ekonomik büyümedeki ivme kaybını derinleştirmektedir. Bu çerçevede küresel ekonomide büyümenin, ticaretin yavaşladığı aynı dinginlik dönemine girdiğimizi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde parasal sıkılaşma politikalarının ne şekilde yürütüleceği, Ukrayna’daki cidal ve özellikle Çin’üstelik atılmak amacıyla pandemiyle ilgilendiren bitmeme eden sunu yönlü kısıtlamalar küresel ekonominin belirleyicisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomide akıbet yıllarda pandemi ve jeopolitik gelişmelere bağlı gelişen konjonktür ile iklim değişikliği ve dijitalleşmenin getirdiği strüktürel dönüşümün küreselleşmenin paradigmalarını dahi değiştirdiğini dile getiren Muş, tedbir zincirlerinin çeşitlenmesi ve bölgeselleşmenin birlikte esenlik, savunma uran, iletişim teknolojileri ve gıda üzere ciddi sektörlerde ciddi otonominin sağlanması hedeflerinin dolay plana çıktığını anlattı.

Nazır Muş, döngüsel ekonomiye intikal, yenilenebilir kaynakların erke üretimindeki rolünün merkezileşmesi, üretim ve istihlak süreçlerindeki karbon emisyonlarının minimize edilmesinin iktisat politikalarının esas hedefleri arasına girdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Tamlık bu gelişmelerin gölgesinde geldiğimiz noktada küreselleşme sürecinin bitmediği fakat eşkâl ve buut değiştirdiğini görüyoruz. Gelişigüzel dönüşümde olduğu kadar bu bile tabiatıyla zorlu ve sancılı bir proses. Ancak şurası açıklıkla vurgulamak isterim ki taşıdığı yekpare güçlüklere karşın global ekonomideki bu doğru transformasyon Türkiye’nin ekonomik sıçrama hedefleri itibarıyla çokça eleştiri fırsatları bile bünyesinde barındırıyor. Ülkemiz bu fırsatlardan yeryüzü aşkın faydayı sağlayabilmek üzere lüzumlu cemi altyapı ve donanıma topluluk. Biz üstelik bu süreçte hedefimize en acul ve tehlikesiz biçimde yayılmak için önlemlerimizi alıyoruz. Böylesi ayrımsız atmosferde Türkiye’nin gelişmesine ve büyümesine katkı sağlayıcı iş insanlarımıza verdiğimiz destekler ve yürüttüğümüz çokça yönlü çalışmalar sayesinde global ekonomideki olumsuz etkileri bildirme örgen indiriyor, ülkemizin global ekonomideki rolünü perçinlemek üzere çalışıyoruz.”

“Irak Ülkeler Stratejisi’ni devreye aldık”

Enerji, altın ve mal fiyatlarında yaşanan kaba artışın dış tecim dengesine karşıt yansıdığını belirten Muş, ihracatın sürdürülebilir artışı için bakanlık olarak destek mekanizmaları üstelik karışma olmak için politika ve araçları oldukça çeşitlendirdiklerinin altını çizdi.

Muş, bu kapsamda alelhusus Türkiye’yi dünya tedarik zincirlerinin baştan yapılanması sürecinde merkezi ayrımsız konuma yerleştirmeyi amaçladıklarını kaydederek, “Bu çerçevede ihracatımızın menzilini çoğaltmak ve dünyanın sunu şişman pazarlarındaki payımızı arttırmak için Irak Ülkeler Stratejisi’ni devreye aldık. Bu stratejimizle belirlediğimiz 18 irak ülkeye ihracatımızı 4 katına çıkartarak ülkemizin ihracatına almanak ilave minimal 60 bilyon dolar yardım sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

-“İklim değişikliğiyle savaşım çalışmaları odağa taşındı”

Vekil Muş, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini hayata geçirmenin global aynı seferberliğe dönüştüğü bakir dönemde iklim değişikliğiyle uğraş alanındaki çalışmaların Türkiye’nin ticaret politikasının de odağına taşındığını dile getirdi.

Yeşil ve dijital transformasyon sürecine dikkati calip Nazır Muş, şunları kaydetti:

“İhracatımızda rekabetçiliğin sürdürülmesi, global değer zincirlerindeki konumumuzun güçlendirilmesi ve aracısız yatırımlardan aldığımız payın artırılması için tamam sektörlerimizin dünyadaki yeşil ve sayısal dönüşüm sürecine uyumu büyük önem dokuma ediyor. Bunun bilinciyle biz de özel sektörle enformasyon halinde Yeşil Uyuşma Eylem Planı’nı hazırladık. Planda vadi alan şümullü eylemlere müteveccih çalışmalarımızı erke, finansman, uygulayım bilimi ve dokuma, yapım, çimento, çelik kabilinden kısım alanlarında kurduğumuz 20 ruh mücahede grubu altında amme, hür teşebbüs, sivil toplum kuruluşları ve yüksekokul iş birliğiyle serbest hisseli kendisine yürütüyoruz.”

Bakan Muş, Yeşil Mutabakata neva sürecini, Türkiye’dahi istihsal altyapısının inovasyon ve dijitalleşme yönüne evrilmesiyle eskimemiş soylu erki modeller ve istihdam odaklarına imkan sağlayacak bir fırsatlar bütünü yerine gördüklerini aktararak, bu çerçevede iklim değişikliğiyle mücadele ederken doğayla ahenkli, kaynakların enerjik ve artağan kullanıldığı, teknolojinin çetin ve ek değeri efdal benzeri konuşu modele intikal amacıyla gayret sarfiyat ettiklerini sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılar

Forumun açılışında mütekellim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Bronz Soyer da uygarlığın önündeki ana sorunun doğayla ahenktar tıpkı toptan ekonominin pekâlâ mensur edileceği olduğunu belirterek, forumun “geleceğin sinyalleri” başlığını taşımasının serencam basamak bulunmaz olduğunu söyledi.

İzmir’in kuruluşun ve kurtuluşunun şehri olduğunu kaydeden Soyer, İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yılında düzenleyecekleri İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi tedarik çalışmalarını anlattı.

İzmir Tecim Odası Umumi Heyet Başkanı Mahmut Özgener üstelik gelecek dönemde, ekonomi politikalarının ve ticari tercihlerin yenilendiği tıpkı sürecin devam edeceğini anlatım ederek, “Geleneksel pazarların değiştiği, tedbir zincirlerinde alternatifli seçeneklerin arttığı bu süreçte akın davranarak tatbikat kabiliyetimizi korumamızın gerekliliğine vurgu tahsis etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Veli Bölgesi Uran Odası Umumi Heyet Başkanı Ender Yorgancılar ise geleceği akıllıca okuyarak buna göre adımlar atmanın önemine dikkati çekerek, kalifiye hisse senedi gücü amacıyla eğitimin önemine bel etti.

Iye İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulvi Susam üstelik forumda birer müracaat yaptı.

Bugün, “Yeşil İhracat: Yıpranmamış Aynı Iktisadi Büyüme Stratejisi”, “Yeşil Dünyanın Anahtarı: Yeşil Erke” ve “Değişen Üretim DNA’sı” oturumlarıyla bitmeme edecek toplu tartışma, erte düzenlenecek “Geleceğe Tıpkı Hamle Önde Başlamak: Metaverse ve Dijital Ati”, “Elan İyi Bire Bir Acun İçin Ağırlık Yatırımları”, “Ekincilik Meydanı” oturumları ile sona erecek.

Share: