Sürdürülebilir Erke ve İklim Eylem Planı… Osman Gürün: “Önümüzdeki Yıllarda Nazik Değişimlere Hazır Olmalıyız. İyi Yönde Çokça, Biberli Yönde Yeryüzü Birkaç…

Bilgelik: ÇAĞATAN AKYOL – Azrail: YOKSULLUK KARABAYIR

Muğla Büyükşehir Şehremini Osman Gürün, Sürdürülebilir Erke ve İklim Eylem Planı programında, “Yöneten hükümetler dışında apayrı kurgulamalar var ve onlar istedikleri kadar bu dünyayı eviriyor çeviriyor, yakıyor, söndürüyor. Bu düzenin muhakkak surette değişmesi lazım. Önümüzdeki yıllarda bol ve yara kendisine çok henüz nazik değişimlere hepimizin amade olması geçişsiz. Bu değişimin bol yönde çokça, şiddetli yönde sunu bir iki olmasını istek ediyorum. Umutsuzluğa lazım namevcut” dedi.

Sürdürülebilir Enerji ve İklim Gösteri Planı, 4. Belediyeler Buluşması kapsamında, “İklim Kuvvetsiz Şehirler Hedefinde Adaletli Intikal” başlığıyla bugün Muğla’nın Bodrum ilçesinde tıpkı toplantı düzenlendi. Programda konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Reisi Osman Gürün, çap suları ile ait ağırlık yaşanmaması amacıyla çalıştıklarını belirtti. Gürün, şunları söyledi:

“SIFIR KARBONUN KERE HARİTASI NE?: İyi havalar bizi az buçuk huzursuz ediyor. Hani azıcık yağsa gür peki diye, böyle aynı durumumuz var. Türkiye, çevreyle ilgilendiren eke konuların altına imza attı. Önce dedik kim, ‘Yüzde 21 karbonu azaltacağız’ dedik. Bilahare yetmedi. Hangi hesap ve hangi kez haritasıyla olduğu bilinmeden ‘Yüzde 41 azaltacağız’ dedik. Erek çok güzelce. 2053’te ‘sıfır karbon’ dedik, birlik amma misil haritası hangi, kimler yapacak? Bununla ilgili çıkarılması gereken kanunlar; bakanlıklar, nazır ve yerli ile merkezi yönetim arasındaki ilişki ve fariza yük paylaşımı henüz tanım edilmiş değil. Bu çok zer, mehabetli ve kesin yapılması müstelzim bire bir özdek. Rate karbon çok iddialı, çokça akla yatkın, inşallah yapabiliriz ama bunun üzere yapılması müstelzim şeyler, aktörler ve bunlarla ilişkin paylaşımlar gerekiyor. Arsıulusal boyutta Muğla Büyükşehir Belediyesi namına arkadaşlarımızın dahi bahsettiği üzere, uray başkanlarının taahhüdünü verdik. UNDP’nin dört büyükşehir belediyesinden birisiyiz.

İNŞAAT FAALİYETLERİ TEKMIL BİR ŞANTİYE HALİNE GELDİ: Herkesin gönlü, vatanın bu parçasında yer almak, burada saha ahzetmek ve Muğlalı olmakla ait hep düşünceleri var, hayalleri var. Muğla’yı korumakla ait ve nüfusun dakikasında artışıyla ilişkin ayrımsız şeyler yapmamız geçişsiz. Devam ediyordu amma turizm mevsimi bitince şehremaneti başkanımız de tabir etti, yani yapım faaliyetleri kül benzeri şantiye haline geldi. Daha önceki yapılan planlar nedeniyle başkanın bu planlara ‘dur’ demesi üstelik olabilir değil. Bu planlar aracısız yerine belediye reisi marifetiyle değil, farklı çalım, kuruluşlar tarafından yapılıyor. Belde Bakanlığı yoluyla yapılıyor. Turizm Bakanı, ‘Burası turizm alanı’ diyor. Halbuki bizim programımızda yok, ilkokul almanak bayındırlık planımızda namevcut. Ekstradan bu alanlar çıkıyor. Özelleştirme dairesine veriliyor. Ora planlayarak, yeni ümran lejantı koyarak orayı satıyor ve biz sav açmakla yetinebiliyoruz. Apayrı yapacağımız elimizde tıpkı öz namevcut. Elbette sivil cemiyet örgütleri temas kalem tepkiyi gösteriyorlar ama belediyeler yerine ben hukuki yönden dövüşmek durumundayım. Bunun tıpkısı değişmesi geçişsiz.

EN ÇOK YATIRIMI ALTYAPIYA YAPTIK: Yatağan Isıl Santrali’nin altından tünel kazarak aşağıdan galeri sistemiyle kömür fehmetmek istediler. Onların tespit ettiği o kömür havzası, Bahçeyaka dediğimiz Muğla suyunun üçte ikisini, bire bir buçuğunu karşılayan Bahçeyaka Akarsu Havzası’nın altına iniyor. O akarsu kaybolduğu anda benim Muğla’nın rezervi, baraj kabilinden düşünün, orada toplanıyor. Bunu yitirme durumu var ve biz buna müracaat ettiğimizde, bununla ilişik seçim yeterli değil ve bizden müsaade almadan bunları yapıyorlar. Bize sorgusuz sualsiz yapıyorlar. Dolayısıyla bu konuyla ilgili Eroin Kanunu’nda haddinden fazla kalifiye ayrımsız değiş yapacağız. Önümüzdeki dönemde bu konuda hukuki altyapıyı tümüyle değiştirip olması müstelzim hedeflere ulaşmamız için olması gereken yere getirilmesi lazım. Bununla ilgilendiren rastgele tür önerimiz açıktır. Muğla olarak ne yapıyoruz? Bakın, genişlik aşkin yatırımı altyapıya yaptık.

MÜMKÜN OLAN YERLERDE, ÇATIDA ELEKTRİK ÜRETİMİNE DEVAM EDİYORUZ: Bizim su rezervlerimizi artırıp, suyun tüketimiyle ilgilendiren aldığımız tedbirlerde kullanma suyunu artırmamız geçişsiz. Bulunan suyun yüzdesini orada kullanmamız gerekiyor. Çevreyle ilgilendiren 7 parça yararsız antrepo alanımız var. İkisi bayağı amma diğerlerinin hepsinde ayrıştırma yapıyoruz ve metan gazından cıvıltı üretiyoruz. Hep çöp depolama alanları buna bakarak düzenlenmiş ve elektrik üretimine bitmeme ediyor. Bu önemli ayrımsız boyut. Hiçbirisinin metan gazını yabana götürmüyoruz. Ayrıca devir enerjisi, Muğla Belediyesi döneminde 2013 yılında TEDAŞ’tan önce ruhsatı alan, bahçeye kurduğumuz sıra tarlasından Türkiye’birlikte önce ruhsatlı yer uygulaması. Şu anda hep olabilir olan yerlerde çatıda neşelilik üretimine devam ediyoruz. Bodrum Otogarı’nda, Muğla Otogarı’nda, Bodrum’daki hizmet binamızın çatısında. Ayrıca şu anda ihalesi çıkarılacak 40 dönümlük ayrımsız alanda tarih enerjisi üreteceğiz, canlılık üreteceğiz ve MUSKİ, haddinden fazla balaban giderleri elektrikten olduğu amacıyla tek olmazsa onu yapacağız. Ayrı bir projemiz Atatürk Barajı’nın üzerinde, Marmaris’te.

UMUTSUZLUĞA ISTER BULUNMAYAN: Amerika ve Çin, onlar bire bir teknolojiyle ve dünyayı kirleterek ekonomilerini en son seviyeye çıkarmaya çalışıyorlar amma biz ne yapıyoruz deminden burada? Benzeri şuur oluşturuyoruz ve kumsala mevrut olan deniz yıldızını, ego de iki lime deniz yıldızı atıyorum amma devasa görüngü dünyada bitmeme ediyor. Aynı kurgulama var. Yönetmen hükümetler dışında eksantrik kurgulamalar var ve onlar istedikleri kabil bu dünyayı eviriyor çeviriyor, yakıyor, söndürüyor. Bu düzenin gerçeklenmiş surette değişmesi lazım ve umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda gani ve incitici kendisine çok daha iri değişimlere hepimizin amade olması lazım. Bu değişimin bol yönde çok, elem yönde en birkaç olmasını talep ediyorum. Umutsuzluğa ister namevcut.”

Share: