Gürcü hamsisi 30, Sinop hamsisi 60 TL

– Gürcü hamsisi 30, Sinop hamsisi 60 TL

Gürcistan’dan mevrut tafsilatlı hamsi 30 TL’den satılırken, ona göre daha iri olan ve bundan sonra bağlam gören Sinop hamsisi ise 60-70 TL’den almaç buluyor

TRABZON – Karadeniz’dahi bu zaman avlanan hamsi sonuç dönemde imdi iriliğine ve büyüklüğüne göre ilgi görüyor. Hamsinin boyu ve iriliği ise fiyatlara yansıyor. Trabzonlu balıkçılar yoluyla 1 Aile tarahinden itibaren Gürcistan açıklarında avlanmaya başlayan ve komutan için Trabzon’a gönderilen hamsi inceliği zımnında 30 TL’den tezgahlarda satılırken, esasen Trabzonlu balıkçılar eliyle Sinop açıklarında avlanan ve ona bakarak elan kurnaz olması nedeniyle bent gören Sinop hamsisi ise 60-70 TL’den müşteri buluyor.

Havaların soğumasıyla palamuttan bilahare kendini gösteren hamsi Trabzon’un Moloz mevkiindeki balık tezgahlarını süslemeye devam ediyor. Akıbet zamanlarda Sinop ve Gürcistan tarafında avlanan hamsinin satışa sunulduğu tezgahlarda mezgit, istavrit ve şoklanmış palamutlar bile yerini alıyor. Kış aylarında alelhusus Karadeniz Bölgesi’nin heybetli caize maddelerinden biri olan hamsi iriliğine göre kilosu 30-60 TL ortada satılıyor.

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Moloz mevkinde balıkçılık eden Mehmetcan Örseloğlu, hamsinin seçkin zamanki kabil tezgahları süslemeye bitmeme ettiğini belirterek “Yurttaş hamsinin boyutlarından dünya az buçuk şikayetçi. Hamsi bir iki çıktığı amacıyla fiyatları tahavvül gösteriyor. Bire Bir dönem 30-40 TL’den satılan hamsi gayrı zaman 60-70 TL’den satılıyor. Bahir ve balık bire bir borsadır. Fiyatlar balığın artağan miktarda olduğu devir düşer. Balık az olduğu ahit fiyatlar yükselir. Yurttaş seçkin ahit cebini düşündüğünden periferi fiyatların aşağıya çekilmesini bekliyor. Bizimde temennimiz balığın çok olup fiyatların düşmesidir. Hem biz mübarek mübarek satarız hem de yurttaş bereketli mübarek tüketir. Amma göstergeler öyle rüya donör değil. Haset kontak olan hamsiyi izlem etmenin derdindeyiz” dedi.

Teknelerin Gürcistan’a akilane geçiş yaptığın dile getiren Örseloğlu, “Hamsicilik orada bitmeme ederse 1,5 kamer henüz hamsiyi tezgahlarda görebiliriz. Hamsinin fiyatı boyutuna bakarak 30-75 TL’den satılıyor. Hamsicilik Zonguldak, Sinop ortada değişiyor. Trabzon ve Hopa’dahi bir iki hamsi oluyor” şeklinde konuştu.

Hamsinin daha çok son zamanlarını yaşadığını kaydeden balıkçı Turgay Memiş ise “Şuanda özellikle hamsi Sinop ve Gürcistan yoluyla geliyor. İri hamsi 60 TL’den satılırken, orta boyuttaki hamsi ise 35 TL’den satılıyor. Hamsi 35 ve 60 TL beyninde gidip geliyor. Gürcistan’dan muhtemel hamsi ince geliyor. İnce olduğu üzere satışı bağan oluyor. Ama Sinop eliyle mevrut hamsi az buçuk henüz etken ama fiyatlı oluyor. İnşallah temennimiz Küçük Ay ayına büyüklüğünde hamsinin çıkması. Yurttaş balaban tıpkı palamut beklentisi içerisindeydi. Ondan sonraları bu hamsinin çıkması vatandaşın yüzünü güldürdü. 1.5 aydır daima hamsi geliyor. Tavuk Balığı, istavrit, şoklu pelit bunun yanı sıra hars balıkları tezgahlarda yerini alıyor” ifadelerini kullandı.

Share: