Gökgöl’ün putrel otu Avrupa’ya ihraç ediliyor

Denizli’nin Çivril ilçesinde mevcut Gökgöl’üstelik, yaklaşık 8 bin metrekare üzerinde 6 ay boyunca hasat edilen rabıt otları Avrupa’evet ihraç ediliyor.

Denizli’nin Çivril’in İshaklı Mahallesinde mevcut Gökgöl’ün sulak alanında tabii olarak yetişen putrel otu hasadı devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinden gelen işçilerin Ilkgüz ayında başladığı hasat sezonu, Haziran ayına büyüklüğünde sürüyor. Yurtdışına ihraç edilen otlar dekorasyon ve elektrik malzemesi yerine kullanılıyor. 8 bin metrekare konusunda yapılan hasat, aynı çok kişiye üstelik paketlemek kapısı oldu. 6 ayın ardından götürüldüğü üretimlik ve işletmede gene etkin işçiler burada birlikte işleyişi sürdürmeye devam ederken, meslek aileden aileye aktarılıyor.

“Ailemde dizge geçimini keyif kesmekten kazanıyor”

Alelumum hasadın 6 kamer sürdüğünü belirten keyif işçisi Carullah Uysal, “Mevsimin durumuna göre genelde Ilkgüz ayında duman kesmeye başlarız. Eber gölünde başladıktan sonraları herhangi bir sene buraya da gelir maden keseriz. Ben 27 yıldır esrar kesiyorum. Babam da maden kesiyordu ailemde cümle geçimini keyif kesmekten kazanıyor. Sezon başladığı ant oğlum ya bile ailemle birlikte dirimsel burada sarıkız keseriz. Haziran ayı kabilinden otlar yeniden yeşerdiği devir hasat biter, o ant memlekete döner otların işlendiği üretimevi ya üstelik işletmelerde çalışırız. Duman kesme işi kesilen otun bağına bakarak ücretlendirilir. Kesilen otları hafta sonu mevrut kamyona yükler Bolvadin’e göndeririz. Saz otu bitmesine mail havut otu keseriz. O genelde döşek ve doğu köşesi için kullanılır. Gökgöl’de havut otu çok çok namevcut. imdi putrel otu yetişiyor” dedi.

“Kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz”

Göl ortamında bulunan adalarda yetişen otları uzaklaştırmak amacıyla sabah er saatlerde başlayan mesailerinin akşam saatlerine büyüklüğünde sürdüğünü rapor fail Carullah Tevazulu, “Ben 2 yıldır oğlumla ittifak yapıyorum. Sabahleyin ercecik kalkıp göle çıkarız, öğlene büyüklüğünde keser kestiklerimizi sandalet ve kayıklar ile kıyıya çekeriz. Nısfınnehar az buçuk dinlenir öğleden bilahare tekrar göle girer akşama büyüklüğünde çalışırız. Şita ve yağmura yakalanmadan ne büyüklüğünde haddinden fazla mal kesersek o kadar emeğimizi koruruz” ifadelerini kullandı. – DENİZLİ

Share: