Dr. Ahmet İmerci: “Kullanılmamış doğan şipşak dakikasında seçkin çocuğun bir numara ayda ayaklık ultrasonunun çekilmesi gerekiyor.”

Dr. Ahmet İmerci: “Eskimemiş doğan derakap derhâl gelişigüzel çocuğun bir numara ayda kalça ultrasonunun çekilmesi gerekiyor.”

MUĞLA – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Esas Selen Dalı Akademisyen Doç. Dr. Ahmet İmerci, bakir doğan bebeklerde evvel kamer kaide ultrasonunun çekilmesinin önemine dikkat çekerken, erken tanının ileriki yaşlar amacıyla kebir olduğunu açıkladı.

Yavru ortopedisi konusunda Son Teşrin ayında Almanya Berlin Charité Üniversitesi Hastanesi ve Avusturya Viyana Orthopdisches Spital Speising Hastanesinde çocuk ortopedi alanında ameliyatlara ve polikliniklere katıldığını belirten Doç. Dr. Ahmet İmerci, “Ülkemizde bir nice merkezde çocuk ortopedisi ile ilişkin benzeri canip eğin yok. Haddizatında taraf ense kendisine akseptans edilmiyor bala ortopedi. Çocuk ortopedisinde benzeri aşamaya gelinmesi için, yavru ortopedisti girmek amacıyla öz çabalarınız ve gayretleriniz ile bu konuda tecrübeli merkezlerde eksper hekimler ile beraber çalışıp eğitim bilimi alınması gerekiyor yavru ortopedisi konusunda. Ülkemizde taraf art adına yavru ortopedi bulunmayan ama yavru ortopedisti konusunda branşlaşmış hekimlerimiz var” dedi.

Kullanılmamış doğan çocuklarda kaide problemleri yaşandığına dikkat calip İmerci, “Veladet sırasında ve doğum sonrası ser palsi gelişebiliyor. Dolayısı ile bu çocukların hususi eğitim almış yavru ortopedi hekimi yoluyla tedavi ve izlem edilmesi gerekiyor. Çocukların yetkin ellerde, bu konuda yetişek almış hekimlerce tanı konulması ve otama edilmesi lazım. Muğla’da 2014 yılından bu yana bala ortopedi rahatsızlıklarını otama ediyorum. Çocuklarda kaide ile ait taban çıkıklığını görebiliyoruz. Bunların tedavilerini yapıyoruz. Yeni doğan hızla süratle değme çocuğun bir numara ayda kaide ultrasonunun çekilmesi gerekiyor. Erken teşhis çokça makro bu hastalıkta. Doğuştan müstesna ayaklı doğan ayrıntılar bir lahzada rutin aralıklarla alçıya alınarak otama edilmesi, sonrasında yapılan tedaviyi korumak üzere tafsilatlı soluklu kendisine tahminî 4-5 yaşına büyüklüğünde aynı cihaz kullanması gerekiyor. Bu çocukların galiba periyotlar ile takip edilip tedaviyi bağlamak gerekiyor. Burada çocuk ortopedisi ile ilgili Muğla Eğitim Bilimi ve Araştırma Hastanesinde gelişigüzel kalem tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Bu anda muktezi deneyime sahibiz. Çocuklarımızı isteriz ki Muğla bünyesinde tedaviler gerçekleştirilsin. Fethiye’deki hastaların Antalya’ya, Bodrum’daki hastaların İzmir’e gittiğini görüyoruz. Biz istiyoruz kim, ücretsiz aynı şekilde Terbiye ve Araştırı Hastanemizde bu çocuklarımızın tedavileri gerçekleştirilsin. Ailelerimiz bu konuda gönül rahatlığı ile hastanemize gelebilirler ve tedavilerini ince soluklu benzeri şekilde yapabiliriz” dedi.

Share: