Dönümde 100 bin liraya kadar sağlık sağlıyor, üreticiliği yaygınlaşıyor

Dönümde 100 bin liraya kadar sağlık sağlıyor, üreticiliği yaygınlaşıyor

Mersin Ağacı’in Erdemli ilçesinde tropik ürünlerden gölevez kendisine birlikte bildik kolakasın bahçesi kuruldu, kilogramı 20-25 teklik arasında satılan ürünün dönümde üreticisine 100 bin liraya kadar dirimlik getirdiği bildirildi

MERSİN – Mersin Ağacı’in Efdal ilçesinde tropik ürünlerden gölevez adına bile bilinen kolakasın bahçesi kuruldu. Kilosu 20-25 teklik ortada satılan ürünün dönümde üreticisine 100 bin liraya büyüklüğünde dirimsel getirdiği bildirildi.

Global iklim değişikliğiyle gelişigüzel daha da ılımanlaşan Akdeniz Bölgesi’nin üreticileri dahi tropik ve subtropik ürünlere yönleniyor, ekim ve yayın sayısı dahi yaygınlaşıyor. Daha önce tıpkı birinden ayrımlı ürünlerin yetiştiği bölgede bu el üstelik tropik ürünlerden gölevez namına da bildik kolakasın bahçesi kuruldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yoluyla bile Efdal’bile üretici Ziraat Erdemli Mühendisi Mevlüt Şen marifetiyle kurulan bahçede incelemede bulunuldu, hasat etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara kolakas yemeği izzetüikram edilirken kilo fiyatının 20-25 TL ortada satıldığı anlatım edildi. Dönümde 100 bin TL’ye büyüklüğünde sağlık getiren ürünün alelhusus İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara kadar büyükşehirlerde Uzakdoğu yemekleri sunan restoranlar eliyle talep edildiği kaydedildi.

“Tropik ve subtropik meyvelerin üretimi berenarı gelişti”

İl Ekincilik ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zayim, iklimin ılımanlaşmasıyla gelişigüzel alelhusus kıran bölgelerinde tropik ürünlerin yetişmesine imkan sağladığını belirtti.

Tropik im yelpazesinin anbean arttığına özen çekici Zayim, “Zaman üreticimizin zat çabalarıyla kurduğu Gölevez yani Kolakas bahçesindeyiz. Bağımlı biz Mersin Ağacı İl Müdürlüğü kendisine bire bir çokça üründe çalışmalar yapıyoruz. Hele bölgemizde serencam zamanlarda muz ile alay malay tropik ve subtropik meyvelerin üretimi oldukça gelişti. Muzun beraberinde avokado, quava, mango kadar ve papaya kadar bitkilerin bölgemizde ekimi yaygınlaşıyor. Tabi iklimimizin giderek ılımanlaşması kıyı bölgelerinin özellikle tropik semere üstüne imdi çalışmasına ve üretmesine imkan tanıyor. Zaman da üreticimizin yapmış olduğu çabanın karşılığını aldığı pir ayrımsız dolaşma” dedi.

“Afiyet üzere müfit, az elementler yönünden ensesi kalın”

Bitkinin yetiştiği iklim ve özellikleriyle de ilişik vukuf veren Zayim, “Kolakas Cenup Şarki Asya’üstelik alelhusus Hindistan, Endonezya kadar ülkelerde tropik ve subtropik bölgelerde yetişen aynı bitki. Sağlığa az çok faydaları var. Özellikle mikro elementler yönünden. Potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum kadar elementler yönünden berenarı zengin benzeri yapıt. Tabi Bozyazı, Anamur, Gazipaşa, Alanya kadar daha mutedil bölgelerde yıllardır yetiştiriciliği yapılıyor, tüketiliyor. Özellikle Kıbrıs taraflarında Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde tüketiliyor. Bölgemizde birlikte bu nişane hele Efdal ilçesinin abuhava şartlarına makul olması cihetiyle yaygınlaşma gösterebilecek ayrımsız potansiyel var” diye konuştu.

“Dekardan 100 bin lira dirimsel getiriyor”

Ziraat Faziletli Mühendisi Yetiştirici Mevlüt Şen bile, “Gölevez bitkisi ısıdam abuhava bitkisidir. Akdeniz bölgesinin sahil ovalarında yetiştirilebilir. Dekarda 5-7 ton arası verim alınmaktadır. Yaprakları devetabanı çiçeğine, kökleri patatese eş. Sazak halinde şuan global 25 liradan gidiyor. Mersin Ağacı’de 100 bin güç bunu tüketiyor. Anamur, Bozyazı, Kıbrıs’ta tüketiliyor. Antalya’bile üstelik Alanya, Gazipaşa’de tüketiliyor. Dekardan 100 bin teklik gelir getiriyor. Türkiye’üstelik bin titrem üretim var” dedi.

Eşiyle gelişigüzel gölevez olarak üstelik bilinen kolakas üretimi işleyen Şiddetli Bayındır, “Haddinden Fazla tercih edilen aynı bitki, revaçta olan tıpkı bitki. Haddinden Fazla akarsu talip ayrımsız nebat, çabucak suyla büyüyen tıpkısı nebat. Masrafsız, zahmetsiz. Bence çiftçinin bakir gözdesi olması ister” diye konuştu.

Efdal Ziraat Odası Başkanı Rasim Delice ise suyu seven bir nebat olduğunu dile getirerek, “Dönüm başına 5 ila 7 ton arasında ürün alınmakta, nakız fiyatı 20-25 teklik ve dönümde 75 ila 100 bin liralık civarında tıpkısı dirimlik getirmektedir” şeklinde konuştu.

Share: