Denize açılan balıkçılar ızdırap gelgel koşulları dolayısıyla geri dönüp limana demirledi

Denize açılan balıkçılar kötü çekicilik koşulları zımnında ansız dönüp limana demirledi

ZONGULDAK Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde balıkçı tekneleri iki gündür 6-7 kuvvetinde olan poyraz zımnında denize açılamadı. Balıkçı tekneleri iki gündür balıkçı barınaklarında çekicilik koşullarının düzelmesini bekliyor.

Karadeniz’birlikte balıkçılığın sunu çok yapıldığı ilçelerden olan Kdz. Ereğli ilçesinde balıkçı tekneleri iki gündür denize açılamıyor. 6-7 şiddetinde olan poyraz dolayısıyla balık avına çıkamayan tekneler gelgel koşullarının düzelmesini bekliyor. Balıkçılar barınaklarda hem teknelerinin hem dahi ağlarının bakımlarını yaparak zamanlarını değerlendiriyor.

“Sabahleyin açıldık, gelgel anif olunca kafasız döndük”

Kdz. Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erek Toprak hava muhalefetinden etraf balıkçıların limanlarda beklediğini söyledi. Arazi konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Gelgel muhalefetinden âlem tekneler şuanda limanda ve gelgel kaba. Bende kendim trolcüyüm bir zamanda. Sabahleyin saatlerinde denize açıldık ama albeni anif olduğundan dümbelek döndük. Umumi olarak bakarsak, hamsi, istavrit, çinakop biçim safhada imdi, balıkçımızın bu sene yüzü güldü. Şuan hamsi hem Karadeniz’da hem birlikte Marmara’bile çıkıyor. Karadeniz’de kullanılmamış eskimemiş çıkmaya başlamış durumda, önümüzdeki günlerde henüz birlikte ferah olacağını umuyoruz. Kar yağdığı antlaşma hamsi toplanır, genel adına henüz bereketli olacağını umuyoruz. Bu yıl herkesin yüzü gülecek. Kar balıkçılığı dayanıklı etkilemez. Hava muhalefeti çokça anif olursa o şekilde etkiler. Beyin stabil tıpkı etkisi olamaz. Hep balıkçılarımıza rasgele diyorum.”

çalgılı çağanaklı diye tabir edilen büyük balıkçı teknesiyle balık avlayan Duygusal Öz, denize açıldıklarını fakat gelgel estiği amacıyla izansız döndüklerini tabir etti. Çekicilik koşullarının düzelmesiyle birlikte baştan denize açılacaklarını belirten Dere, daha çok hamsi avlamayı beklediklerini söyledi. Dere gazetecilere yaptığı değerlendirmede “Albeni esintili, 6-7 kuvvetinde poyraz var. Albeni dünden beri esintili. Bizde balık avına çıktık amma albeni estiği üzere dümbelek döndük. Gırgırlar esbak geceden beri limana çıpa atmışlar. Şuan balık buradaki meralarda bulunmuyor, daha çok maşrık tarafına Sinop ve çevrelerine kaydı. Şuan kıraçalar var. Kar yağarsa gırgırın ve orta suyun işi biter, seçme yer kıraça. çıktı belki hamsi çıkabilir, kaynak çıkarsa sürpriz olabilir. Burada 2-3 bölüm kart istavrit tuttular, ondan sonraları tekrardan Sinop tarafına akıllıcasına gitti. Burada şuanda boğazın kayıkları var, Samsun’dan kayıklar var, herhangi bir nerdeyse bilcümle illerden kayıklar burada. Adana’dan dahi belki kayık vardır şuanda” dedi.

“Denizler açısından az buçuk donuk avcılık başladı”

Limanda albeni koşullarının düzelmesini bekleyen balıkçılardan Gaye Yar, balık sezonunun balıkçılar açısından çok bol geçtiğini fakat hatalı avlama zımnında gelecekten kor duyduğunu rapor etti. Uçurum değerlendirmesinde şunları söyledi: “Bu seneki Karadeniz’deki balıkçılık dört dörtlük geçti pelit açısından. Sivri bu sene eli nimetli oldu, 2 ay palamut sezonu oldu ve çokça verimli bir şekilde geçti. Bağımlı pelit gittikten bilahare hamsi ve istavrite aktarılma yapıldı haliyle. Şuanda hamsi avcılığı yapılıyor geçit ve Sinop beyninde. Aynı hamsi akını var, çinakop vardı. Çinakop avcılığı yapıldı. Şuan ki yapılan hamsi avcılığı biraz kısık. Mama dediğimiz, uzun kıraça balıklarımızın zarfında mübarek tıpkısı şekilde bulunuyor. O yüzden denizler amacıyla az buçuk sıkıntılı aynı avcılık başladı. Yani kıraça dediğimiz istavritin küçüğü, yavrusu. Bunlarda 7 yılda makro hale geliyor. Buda emretmek oluyor ki istavritin eli nimetli olacağını bel ediyor. Serbest balıkçı tekneleri bu kıraçaların içindeki büyük balıkları, istavritleri tutmak için bu balıkları tutmak zorundalar. Esasen zorundalar derken şöyle, bunları alıp güvertelerine basıp içindeki irileri kabul etmek zorundalar amma bunları alırken üstelik içindeki tonlarca kıraçayı evinsiz ediyorlar. Güverteye basılan bu kıraçalar ölüp denize atıyorlar. İçinden 50-60 sandık istavriti alıp diğerlerini denize dökmek suretiyle tonlarca kıraçanın katliamına faktör oluyorlar ama sorulduğunda ‘aç mı kalacağız?’ yahut ‘gemiciye hangi vereceğiz?’ diye tıpkısı söylentileri var. Akıllıcasına, bunlar gerçekte haklılar ama bu balıkları kırmasalar, bu zooloji 6-7 sene içerisinde makro kuzuluk gelip çıktı ağ verecek. Hassaten piyasada birlikte ucuzlama olacak. Bunu düşünmüyorlar. Kendilerini çevirmek için hakeza ayrımsız çabalama içerisindeler. Bana bakarak arz bodur zamanda aynı tedarik alınmalı. Boyu tutmayan etraflı hamsiler karaya depar noktaları sıfır yerlerden kurumlara veriliyor. Bunların önüne geçilmesini kâm ediyorum. Banal balıkçı adına Karadeniz şuan bile çölleşiyor. Denizlere plankton atışı, akışı persler cihetiyle azaldığından ekolojik ortam yem kıtlığı var. Kıytırık balık olmazsa nazik balıkta olmaz bu seçkin zaman savunduğum benzeri nokta. Abla, hamsi, kıraça olmazsa ayrıksı balaban balıklar gayrimümkün.”

Share: