ÇANAKKALE – Troya antika kenti ve ödüllü müzesi, FPV dronla görüntülendi (1)

Dünyadaki sunu ünlü antik kentlerden biri olan Troya’da tanıdık 9 ön, kıvrak kendisine 3000 yıldan çok aynı zamanı göstermesinin yanında muhtelif uygarlıklardan izler taşıyor.

Troya’daki bildirme er yerleşim katı milattan evvel 3000-2500 ile Erken Tunç Çağı’na tarihleniyor. Elan bilahare sonsuz yerleşim gören Troya katmanları milattan ilk 85 yılında başlayıp 8’inci yüzyıla kadar süren Roma Dönemi ile sona eriyor.

Coğrafi konumu nedeniyle, hükümranlık süren uygarlıkların ayrıksı bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları bakımından tamamen çok koca bir şan üstlenen Troya’dahi kazılar 1871’den bu yana sürüyor.

Ekin ve Turizm Bakanlığınca yarışmayla belirlenen proje kapsamında antik kentin girişinde 2014 yılında inşaatına başlanan Troya Müzesi ise 2018’in Ekim ayında ziyarete açıldı.

Antik kentin hafriyat öncesi yüksekliğiyle denk olacak şekilde tasarlanan müze, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 10 bin metrekare sınırlı alandan oluşuyor.

Müzede yontu, lahit, kitabe, sunak, mil taşı, teber ve kesiciler, pişmiş yerey seramikler, uyuşturucu kaplar, altınlar, silahlar, sikkeler, mızrap şey ve aletler, sırça bilezikler, bezgi eşyaları, figürinler, sırça ve pişmiş toprak karine şişeleri, gözyaşı şişeleri başta kalkışmak üzere yabanlık tarihine tanıklık etmiş çok özel parçalar saha alıyor.

Troya Müzesi teşhirinde, İzmir Kazı Bilimi Müzesi Müdürlüğünden Homeros büstü, Homeros betimli sikkeler ve 2012 yılında ABD’deki Penn Müzesi’nden Türkiye’ye reddetme edilen ve Ankara Küçük Asya Medeniyetleri Müzesi envanterinde kayıtlı olan Troya asıllı 24 çıngı zer bastırık ile Polyksena lahti ve Luvi mührü dahi bulunuyor.

Geziye methal rampasından başlayan ziyaretçiler, 7 başlığa bölünmüş hikayeyi strateji ediyor. Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Bronz Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri olarak sınıflandırılan bölümlerde arkeoloji dünyası için önem haiz eserler meydan alıyor.

“2020 Avrupa Yılın Müzesi Hususi Ölçüm Ödülü”nün peşi sıra “2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü”cavlak kazanmasıyla dünya çapında ünü küsurat Troya Müzesi ve Tevfikiye köyü sınırlarında 150 yılı aşkın süredir kazılan Troya antik kenti, Anadolu Ajansı (AA) ekibi yoluyla FPV dronla görüntülendi.

“Etkisi sınırların dışına yansımaya başladı”

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, bu yapının Troya’nın beraberinde Parion’dan Assos’a, Çanakkale Savaşları’na geçen süreçleri içeren ve 111 yıldır oluşturulan koleksiyonu barındırdığını söyledi.

Resmi açılışın 18 Mart 2019’dahi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle yapıldığını hatırlatan Taşmak, “Açılıştan sonradan dünyada kuvvetli benzeri Troya rüzgarı esmeye başladı. O sene, Time dergisi eliyle dünyada mutlak gezilmesi görülmesi müstelzim 100 yer listesine girdi. 2020 ve 2021’bile Avrupa’dan ödüller aldı.” dedi.

Taşmak, Troya Müzesi’nin barındırdığı koleksiyonla Küçük Asya’nun hikayesini anlattığını vurguladı.

Anadolu kimliğinin tıpkı yansıması adına bu müzeyle Türkiye’ye gözgü tutmaya çalıştıklarını dile getiren Gölcük, şöyle bitmeme etti:

“Gerçekte Troya Müzesi temelde bakıldığında hemen ziyaretçiyi karşılayan aynı mekan olmanın dışında Anadolu kimliğine topluluk çıkmak üstüne sınırları çizen bire bir müze olmaya çalıştı. Bunu başardı mahsus. Bunun dışında etkisi sınırların dışına yansımaya başladı ve anca diyebiliriz ki müze kültürel diplomaside da ülkemizin heybetli kurumlarından biri haline gelmeye başladı. Bu sene yapılan Troya Firez Yolu Festivali ile daha da akva ağıl geldi. Curcuna sırasında heybetli çalışmalar tekrar burada yapıldı. Örneğin İstanbul Fehamet Tiyatrosu oyuncularıyla bu arada burada İlyada okumaları yapıldı, iri demet gördü. Deminden ise 2023 yılı mecmu ülkemiz için haddinden fazla eke ayrımsız yıl. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünü kutlarken bu ivmeyle bu arada biz hikayeyi daha dahi kuvvetlendirmeye inşallah çalışacağız.”

Müzenin bölümleri hakkında hikmet veren Gölcük, terasa çıkıldığında Troya Savaşı’nın geçtiği coğrafyanın izlenebildiğini, Bozcaada, Gökçeada, Semadirek Adası ve Küçük Asya yakasında Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı bölgenin görülebildiğini sözlerine ekledi.

Share: