Bursa Uludağ Üniversitesinin türe sahibi olduğu nişancı ek değere dönüştü

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) yönetimi, yüzde 80 hak sahibi olduğu patentini aynı biyoteknoloji firmasına devretti.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, BUÜ, ticarileştirerek hususi sektörün kullanımına sunduğu patentlere bire bir yenisini daha ekledi.

BUÜ Vukuf- Yazın Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kimya Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Bilgen Osman, Kimya Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Elif Tümay Özer ve Hacettepe Üniversitesi Veri Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adaletli Denizli’nin kayran aldığı “Allahsız Faz Ekstraksiyon Kolonu” antetli millî nişancı, Kromo-JEN Biyoteknoloji Unvan. ve Tic. Ltd. Şti firmasına lisanslandı.

Patentin antlaşma konfirmasyon törenine, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Öncül, BUÜ Fen-Gökçe Yazın Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çiftci, Kromo-JEN Biyoteknoloji Kurucusu Misyon Yazıcı, icat sahipleri Prof. Dr. Bilgen Osman, Prof. Dr. Elif Tümay Özer ve BUÜ Teknoloji Alıntı Ofisi (TTO) yöneticileri katıldı.

Prof. Dr. Kılavuz Gemisi, programda yaptığı konuşmada, yürüttükleri ilmî çalışmalar sonucunda toplumun refahına katkı sağlayabilecek, faziletkâr munzam değerli ve dışa bağımlılığı azaltacak ayrımsız kitap geliştirme başarısını gösteren akademisyenlere teşekkürname etti.

Üniversitedeki katma değere dönüşen berat sayısının artışından nazik benzeri memnuniyet duyduğunu belirten Öncü, “Üniversitemiz ve ülkemiz uzun vadede iktisadi çıkma ve bu sayede kullanılmamış istihdam alanları yaratılmasının önü açılacak.” ifadesini kullandı.

Mürşit, projede emeği güzeşte akademisyenleri ve biyoteknoloji firmasının yetkililerini kutlama etti.

“Dışa bağımlılığı azaltacak bir ürün geliştirmiş olmaktan nazik mutluluk duyuyorum”

Icat sahiplerinden Prof. Dr. Bilgen Osman üstelik 20 yılı çok süredir ceberut safha ekstraksiyonu için polimerik materyal sentezi alanında çalıştığını aktardı.

Prof. Dr. Elif Tümay Özer’in hazırladığı polimerik malzemelerin sütun performanslarını titizce değerlendirdiğini vurgulayan Osman, “Çalışmalarımız sonucunda ticarileşme potansiyeline topluluk, dışa bağımlılığı azaltacak nitelikte bir nişane geliştirmiş olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Osman, çağ, hacet, tükürük kadar dirim bilimsel numunelerle gıda ve kasaba örneklerinde bulunan birçok kimyasal bileşiğin bağan miktarları zımnında tayin edilemediğini, numunelerin geliştirilen kolonla etkileştirilmesiyle bileşiklerin tayininin kalburüstü benzeri şekilde yapılabildiğini anlatarak, “Geliştirilen sütun; dem ve idrar kabil biyolojik sıvılarda uyutucu yahut esrar konu analizleri, içme suyu ve atılan sulardaki yer kirleticilerinin analizi, azık ve tarım ürünlerindeki pestisit, antibiyotik ve mikotoksinlerin analizi üzere alanlarda serbest çapta kullanılabilecek.” açıklamasında bulundu.

Kromo-GENIŞ Biyoteknoloji firmasının kurucusu Erek Muharrir da BUÜ akademisyenleriyle bu arada yürüttükleri bu çalışmanın üniversite-sanayi işbirliğinin iyicene aynı örneği olduğunu, dinsiz safha ekstraksiyon kolonlarının dünya çapında iri tıpkı pazarı bulunduğunu ve Kromo-JEN Biyoteknoloji firmasının bu pazarda yer ahzetmek istediğini vurguladı.

Konuşmaların ardından lisanslama işlemleri tamamlandı.

Share: