Telefon hayali kurarken 14 bin TL dolandırıldı

Telefon hayali kurarken 14 bin TL dolandırıldı

Sıfır diye niteleyerek aldığı telefon “Replika” çıktı

Yeni dolandırılma yöntemi “Replika Telefon”

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde hayatiyetli Sulh Yağız, sosyal medyadan sipariş ettiği cep telefonunun cali çıkması ile 14 bin TL dolandırıldı.

Aptal telefon sahibi koyulmak isteyen binlerce yurttaş, içtimai medya eliyle as yapan dolandırıcılar vasıtasıyla mağdur ediliyor. Türkiye genelinde yaşanan bu dolandırıcılık olayının bir aynı birlikte Tatvan’bile meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, telefona ihtiyacı olan Hazar Kişmiri adlı vatandaş, akraba tavsiyesi ile tıpkısı içtimai iletişim araçları hesabından telefon aramaya koyuldu. Kara, piyasadaki adlı markanın otantik ürününü 14 bin TL’ye görünce ilk adına şüphelendi. Daha sonra güvendiği kişiler marifetiyle sosyal medyadan beğendiği telefonu almayı kabul fail Kişmiri, 14 bin TL ödeyerek telefonu ısmarlama etti.

13 Ilk Teşrin tarihinde sosyal medyadan sipariş verdiği çökertme telefonunu 3 dönüş sonraları kargodan alıp heyecanla paketlenen telefonu açan Yağız, incelemesi sonucu replica (kopya) olduğunu anladı. Paketin içinden çıkan taklit edilmiş telefon ile dolandırıldığını anlayan Kara, satın aldığı 14 bin TL’lik ürünün aslında otantik olmadığını öğrenmesiyle birlikte savcılığa anbean cürüm duyurusunda bulundu. Savcılıkta hakkını aramaya koyulan Karaca, deminden ise dolandırıcıların yakalanmasını istekle vatandaşların görmeden tıpkı ürünü sosyal iletişim araçları hesaplarından almamaları üstüne uyarıda bulundu.

Yaşanan olayın ardından telefonu satan ve Esmer’nın iddiasına göre insanları dolandıran şahıslar konuyla ait açıklama yapmayacaklarını söyledi.

“Sizi utangaç etmeyeceğiz”

Telefona ihtiyacının olduğunu alim akrabalarının toplumsal medyadaki hesaptan güvenerek telefon alabileceğini söylediklerini açıklayan Karaca, “Dayıoğlum bana teyzesinin oğlunun telefon sattığını söyledi. Konuşmamız için sosyal iletişim araçları hesabını verdi. Şahısla görüştük. Son misal bir telefonun fiyatını sorduk. Fiyatı dahi 14 bin TL olduğunu söyledi. Fiyatı bana da akla yatkın geldiği için irtibata geçtik. Pazarlığında dayanabilen güvenemediğim amacıyla bu sefer dahi abisi, teyze çocuklarını arayarak hakeza aynı durum olduğunu söyledim. Güvenip alabileceğimi söylediler. Ondan yola çıkarak T.Ç. ile pazarlığımızı yaptık. F.Ç. adlı kişinin IBAN’ını attı. Ama F.Ç.’ye ilgilendiren olmadığı çıkınca bu defa M.Ç., yani ablasının IBAN numarasını attı. 14 bin TL’yi namına gönderdim. ‘Akrabayız’ diye tıpkı yük olmayacağını ve ‘sizi mahcup etmeyiz’ denildiğini söyledi. Telefon İstanbul Arnavutköy’den kargoyla çıkış belgesi yaptı. 3 çevrim sonradan elime ulaştı. Ben dahi telefondan pek anlamadığım üzere telefoncuya götürdüm. Telefoncu bu ürünün replika olduğunu, yani içi Android dışı iOS olduğunu söylediler. T.Ç. bana ‘abi ego size replika olduğunu söylediğimi biliyordum’ diyerek ifadeler kullandı ve yalanlıyordu. Bunun üstüne F.Ç.’nin numarasını isteyerek paramın iadesini istedim. ‘İademiz namevcut’ dediler. Bu kat ikisini konferans görüşmeye alınca üstelik F.Ç. telefonu gönderen hayat T.Ç.’nin sizi kandırdığını söyledi. Yani dolandırdığını söyledi. ‘Ben replika kitap satıyorum ama T.Ç. size hakeza tıpkısı molekül olduğunu söylemedi’ dedi. F.Ç.’nin ailesiyle görüştüm. Bunun üzerine bire bir hafta süre vardı. Bire Bir hafta süreyle beni beklettiler. Bu defa bayındır bire bir şekilde gidip soruşturma açabilirsiniz denildi” dedi.

“Yaşım ergin değil ben ceza almam”

Pazarlığı yaptığı kişinin reşit olmadığını ve bundan ekolojik ortam çokça bayındır olduğunu dile getiren Kişmiri, “Bunun amacıyla savcılığa başvuruda bulundum. Savcılıktan dahi bize takipsizlik kararı geldi. Sevgili açmaktan serbest bırakılabilir merkum. Gene ego vacip yerlere şikayette bulunacağım. Davamı açacağım” diye niteleyerek konuştu.

“Akraba kurbanı oldum”

Maddesel ve manevi mağduriyetinin olduğunu dile getiren Kişmiri, “Akrabalarıma güvenmeseydim tıpkı ürünü ortada olmaksızın almazdım. Telefonun otantik olup olmadığını sordum onlara. ‘Abi rehavet yok, telefonumuz otantik ve tıpkı rehavet bulunmayan’ dediler. Telefon elimize gelince replika geldi. Ego üstelik telefon karşı vukuf istedim. Dedim hani Irak malı mı, nerenin malı bu? Diye Niteleyerek sorunca birlikte o üstelik ‘bende kalsın’ dedi” şeklinde konuştu.

“Aynı ürünü gıyaben almayın”

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Karaca, “Telefonu evet birlikte bir ürünü gıyaben almamalarını tavsiye mektubu ediyorum. Tehlikesiz sitelerden alışveriş yapsınlar. Toplumsal medya hesabından milleti dolandırıyorlar. O cins yerlerden telefon almasınlar diyorum. Avukatla görüştüm, arzuhâl hazırlayıp tekrardan davamızı açacağız” dedi.

Share: