Orman yangınları karakulakların hayat alanlarını daralttı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Yardımcısı ve melez hayatı uzmanı dirim bilimci Dr. Yasin İlemin, Muğla’da sonuç yıllarda meydana mevrut iri orman yangınlarının, nesli tehlike altındaki karakulağın popülasyonunu nâr altına soktuğunu belirtti.

Bodrum ilçesinde düzenlenen Haberci Çalıştayı’na katılan İlemin, AA muhabirine, karakulağın Türkiye’de yalnız Güneybatı Anadolu’da sıkışmış tahminî 3 bin bireylik tıpkısı popülasyona ehil mehabetli benzeri çekingen kedi türü olduğunu söyledi.

İlemin, bu hayvanın ormanlık ve makilik alanda bulunmasının ekolojik açıdan çokça koskocaman olduğunu vurguladı.

Huy Dulda ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Nesli Tehlikedeki Enva Projesi’nin yürütüldüğünü hatırlatan İlemin, proje kapsamında kendisinin bile akademik katkılarıyla Huy Araştırmaları Derneğince karakulakların korunması üzere icraat yapıldığını kaydetti.

İlemin, kısaca 15 kilo ağırlığında olan ve genelde keklik ve tavşanı kabil türlerle sönümsüz karakulakların Aydınlık, Denizli, Muğla, Antalya ve Burdur’birlikte yayılış gösterdiğini aktardı.

Bu bölgelerdeki orman yangınlarının yabanıl kedilerin hayat alanlarını daralttığına dikkati çeken İlemin, “İki yıldır yaşanan balaban orman yangınları, karakulağın yaşadığı kızıl çam ve hele üstelik maki habitatlarına nazik kötülük verdi. Beslendiği, barındığı ve ürediği bu alanların yokluğu, karakulağın popülasyonunu maatteessüf coşkunluk altına soktu.” dedi.

İlemin, yangınlar sonrasında bu alanların baştan rehabilite edilmesinin karakulağın popülasyonunun öfke altında olmaması amacıyla çok önemli olduğunu dile getirdi.

Marmaris’te ulak habitatlarının az daha yüzde 40’ının kaybedildiğine meni fail İlemin, “Ulak bireylerini korumaktan tezayüt, onların evleri olan bu alanların korunması çok yetişkin. Hele yangın bölgelerindeki ağaçlandırma çalışmalarının ekosistem temelli yapılması üstelik koca. Bu sayede alana resul ve özge fauna türlerinin yerleşmesi tetiklenmiş olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

İlemin, ilişkin kamu ve özel kurumların desteğiyle restorasyon projeleri için adımlar atıldığını anlattı.

Muğla’üstelik 2006’dan bu yana fotokapanlar kullanarak karakulakla ilişkin veriler aldıklarına değinen İlemin, “Natür Himaye ve Milli Parklar Umumi Müdürlüğünün alelhusus Antalya ve Muğla’dahi yaptığı icraat var. Bu çalışmalarla fotokapanla pusat altına alınan görüntüleri kaydedilen karakulaklar var. Bizim üniversite namına Muğla’üstelik kaydettiğimiz erkek, bala, çekici ulak kayıtlarımız kâin.” diye konuştu.

Share: