İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanı Dr. Akademisyen Nuri Bingöl, deprem simultane yapılacaklar ve yer sarsıntısı öncesinde alınması müstelzim önlemler üzere ilgilendiren, “Zelzele anında, sarsıntıdan devrilebilecek balaban eşyalar, duvara sabitlenmeli, bunun dışında birlikte duvarda çerçeve, sergen gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Antrparantez hareket çabucak çağrıştırmak çok dokunaklı” dedi.
İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Düzce’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından deprem sırasında yapılması gerekenler ve öncesinde alınması gereken önlemlere ilişkin yazılmış izah yaptı. Zelzele simultane engel görmemek amacıyla öncelikle yer sarsıntısı öncesi hazırlığın ehemmiyet taşıdığını kaydeden Üsküdar Üniversitesi Esenlik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Nuri Bingöl, “Hareket anında sarsıntıdan devrilebilecek nazik eşyalar, duvara sabitlenmeli bunun dışında bile duvarda çerçeve, sergen kadar düştüğünde beis verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Bu gibi değilse üstelik bunların da domuzuna sabitlendiğinden emin olunmalıdır” dedi. Bingöl’ün açıklaması şöyle:
“SARSINTI TATBİKATLARI SOĞUKKANLI DAVRANIŞLARI SAĞLAR: Deprem bilindiği amacıyla benzeri ürkü anıdır. Bu hatıra, panik yapmadan oynamak evet de henüz beş altı paniğe yere devrilmek için ise yer sarsıntısı tatbikatları haddinden fazla önemlidir. Yakında Türkiye çapında yapmış olduğumuz manevra kabilinden, henüz bir nice denemenin lüzumlu mutluluk bazında gerek hava bazında gerekse birlikte karı zarfında yapılması yer sarsıntısı anındaki serinkanlı davranışları sağlayacak ve yapmamız gereken hareketleri kendi kendine ağıl getirerek hayatta kalabilmemiz için yetişkin aynı deli dolu oluşturacaktır.
ÇÖK-ALENGIR-TUTUN İÇİN DAYANIKLI KAYIT YANLARI SEÇİLMELİ: Henüz önemlisi ise nerede çöküp kapanarak tutunacağımızdır. Bunun için bile hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı balaban eşyaların yanını yeğlemek gerekmektedir. Çamaşır veya çepel makinaları bunun üzere makul dayanabilen yük tür.
DELİCİ VE KESİCİ ALETLER KAPALI YERDE TUTULMALI: Bu önlemlerin topu çocukların bulunduğu odalarda henüz hassas şekilde uygulanmalıdır. Tür olduğunca bu odalarda avlu üçgeni oluşturabilecek kuvvetli iri eşyaların üstelik duvara sabitlenerek bulundurulmasına ilgi gösterilmelidir. Çocuklarımıza bile sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği üzerine tutum değişikliği ve şuur oluşturulmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
KAÇMAYA ÇALIŞMAK ÇOKÇA TEHLİKELİ: Panik, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına kat açkı. Camdan veya balkondan atlamak, sarsıntı simultane evde kalarak emin bire bir balaban eşyanın birlikte çök olta tutun davranışından haddinden fazla çokça henüz çok tehlikelidir. Yapılmaması müstelzim davranışların başında camlardan yahut balkonlardan oyalanmak bulunmaktadır. Bire Bir şekilde binaların depreme sunma çürük olan yerleri genelde merdivenlerdir, batma riskinin en çokça olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere bükülmek, bir zaman geçmiş dışarıya balkon isteği, hassaten asansörleri kullanmaya demek da çokça kusurlu davranışların başında gelmektedir. Depremde soğukkanlı yerine, daha evvel yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı almak ile hayatta kalma şansımız arttırırız.”