Çorum’un Osmancık ilçesinde zihayat heykelci Kerim Kaplan’ın yaptığı şem heykeller, elverişsiz içi ve dışındaki müzelerde sergileniyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü’nden 2011’üstelik mezun olduktan sonradan balmumu yontu yapımını öğrenen Kaplan, Osmancık ilçesindeki atölyesinde 7 yıldır havale üstüne adlı isimlerin ve topluma mal ergin kişilerin balmumu heykellerini yapıyor.
Ayrımsız tanesi yaklaşık üç ayda hazırlanan şem heykeller, Türkiye’deki kavi haddinden fazla müzenin birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova ve Müttehit Fellah Emirlikleri’ndeki müzelerde sergileniyor.
Kaplan, AA muhabirine, işini istekle yaptığını, balmumu heykellerde kişinin hep beniz ayrıntılarını yansıtmaya dikkat gösterdiğini söyledi.
Bugüne büyüklüğünde milli âşık Mehmet Akif Ersoy’dan martir polis güçleri memuru Fethi Sekin’e büyüklüğünde onlarca kişinin şem heykelini yaptığını belirten Kaplan, şunları kaydetti:
“Heykellerimiz müzelerde sergilenmeye başlayınca gerçekçiliği görüldü, değişik müzelerden arzu gelmeye başladı. Sıkı dışından gelip buradaki müzelerde görenler da istek etmeye başladı. imdi o şehrin tarihindeki kişilerin heykelini yapıyoruz. Ankara Etnografya Müzesi’nde dahi eserlerimiz var. Güven Genel Müdürlüğü için yaptığımız Gaffar Okkan, Fethi Sekin gibi çalışmalarımız bile var. Bugüne büyüklüğünde 300’den aşkın şem statü çalışmamız var. Bunlar 37 müzede sergilenmektedir.”
Kerim Kaplan, yontu çalışmalarına elverişsiz dışından bile sargı gösterildiğini dile getirerek, “Sınırlı dışında Dubai, Kosova, Kıbrıs’ta sergilenen çalışmalarımız var. İngiltere ve Amerika’dan kişilerle bazen projeler amacıyla mülakat halindeyiz. Sınırlı dışına birlikte icraat yapmaktayız. Gelecekte artık mahdut dışına müteveccih çalışma yapmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Kendi müzesini düşünmek istiyor
Balmumu heykellerini sergileyebileceği tıpkı müze projesi üstünde çalıştığını belirten Kaplan, “Bu müzede Türkiye’ye dünyalık olmuş adlı kişilerin şem heykelleri sergilenecek. Bu müze amacıyla icraat yapıyorum. Türkiye’birlikte insanların sevdiği, emrihak etmiş ya bile dinamik birçok insanın heykellerini sergileyeceğim.” ifadesini kullandı.
Balmumu heykellerle ait ilginç hatırat da yaşadığını anlatan Kaplan, şöyle devam etti:
“Diyarbakır Güven Müdürlüğünün isteği konusunda Gaffar Okkan’ın balmumu heykelini yaptık. Heykeli Diyarbakır’a götürdüğümüzde bir benzinlikte durduk. Tıpkı müteharrik heykeli gördü ve ‘Gaffar Baba’ diyerek seslendi. Yüzündeki tebessümü gördük. Gaffar Okkan’ın Diyarbakır için çok zer bir âdem olduğunu yerinde görmüş olduk. Çokça muhteşem birinin heykelini yaptığımızı bire bir nöbet elan anlamış olduk.”
Kaplan, Intihal Veysel’in heykelini aracın bagajında Sivas’a götürürken bile Amasya’bile koyuverme verdiklerini, bu tam bagajda naaş olduğunu zanneden bire bir vatandaşın ihbarı konusunda polis ekiplerine bagajdakinin yontu olduğunu tercüman olmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.