Malatya Yüce Kapısı Derneği Başkanı: “Cemevlerinin İbadethane Kendisine Akseptans Edilmesi Hazır Evet, Beklentimiz Bu Yöndedir”

Malatya Şanlı Kapısı Derneği vasıtasıyla Abdal Musa Lokması yapılarak vatandaşlara dağıtıldı. Toplum Örgütü Başkanı Muhsin Topalcengiz, “Küçük Asya topraklarının üçte benzeri şahıs oranına cemaat Alevilerin, Sünni dostlarımız kabilinden inançsal yerlerinin verilmesi gerekiyordu. O akla yatkın bire bir karar karar ancak tığ bunun yanında isterdik kim yerler verilirken, cemevlerimizde ibadethane namına kabul edilsin. Cemevlerinin tapınak kendisine kabul edilmesi şık ve mutabakat peki, beklentimiz bu yöndedir” dedi.

Malatya Şanlı Kapısı Teavün ve Dayanışma Firez Derneği Fena Hâlde Teyit Abdal Cemevi yoluyla Çavuşoğlu Mahallesi’ndeki dernek binasının uğrunda Abdal Musa Lokması yapıldı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ın üstelik katıldığı Abdal Musa Lokması, duanın edilmesinin arkası sıra vatandaşlara dağıtıldı.

“BUNDAN ELAN NAZIK MUCİZE OLMAZ”

Malatya Yüce Kapısı Derneği Başkanı Muhsin Topalcengiz, “Geleneksel hale getirdiğimiz inancımız ve kültürümüzde olan Abdal Musa Lokmasını bu senede adına getirdik. Cenabı Doğruluk eksiğimizi tükenik saysın, bağlantı ve beraberliğimizi bozmasın” dedi. Abdal Musa’nın 14. yüzyılda muammer Horasan Erenlerinden olduğunu ifade eden Topalcengiz, şunları söyledi:

” Hacı Bektaş Veli’nin amcası Haydar Ata’nın torunu, Hasan Gazi’nin oğludur. Tıpkı bizlerin yaptığı kabil ebebulguru yağıyla beraber dergahında toplam olanlara kaynatmış olduğu kazanda bir kurdun, uçar kuşun, yerdeki karıncanın da nasibinin olduğunu söyleyerek, ‘eksiksiz doyurulsun’ dediği benzeri bağlanak lokmasıdır. Abdal Musa Sultan’ın mucizeleri saymakla bitmez amma bildirme iri mucizesi şudur kim; 650 yılı önceki tıpkısı zamanda hala bu büyüklüğünde insanı bir kazanın etrafında toplayabiliyor. Bundan henüz büyük bire bir şaşırtıcı olanaksiz.”

“BEKLENTİMİZ CEMEVLERİNİN İBADETHANE AKSEPTANS EDİLMESİ”

Topalcengiz, cemevleri üzere mamure planlarında düzlük ayrılmasını birlikte kapsayan tensikat içeren ‘Vergi Asıllar Kanunu ile Bazen Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesine ilişkin ise şunları söyledi:

“Cemevi namına Malatya Valimiz daha geçmiş bizimle görüştü. Bize aynı meydan tahsis ettiler. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na diploma amacıyla gönderildi. Devran olursa tıpkısı cemeevi yapacağız. Bu olması gerekendi. Bittabi ki Küçük Asya topraklarının üçte bire bir can oranına erbap Alevilerin, Sünni dostlarımız kabil inançsal yerlerinin verilmesi gerekiyordu. O makul aynı karar değişmeyen ancak tığ bunun beraberinde isterdik ki yerler verilirken, cemevlerimizde tapınak adına kabul edilsin. Cemevlerinin tapınak olarak akseptans edilmesi derli toplu ve mukarenet olur, beklentimiz birlikte bu yöndedir.”

Share: