“Akran zorbalığı yapan öğrencilere sıkı işlemi caydırıcı olacak”

Milli Terbiye Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni güncelledi. Buna bakarak liselerde “boydaş zorbalığı” yapanlar sıkı kuruluna gönderme edilecek.  Böğür zorbalığı yapan öğrencilere sıkı düzen işleminin uygulanacak olmasının caydırıcı olabileceğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, yönetmelikteki güncellemenin cesim bir kadem olduğunu kaydetti.

İstanbul Kent Üniversitesi Bala Gelişimi bölümü akademisyeni Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, zorbalığa uğrayan dallar kadar zorba çocuklarla çalışmanın gerekliliğine ilgi çekti.

Ailelerin bu çocuklara olumlu davranışlarla rol misal olması ve sair çocuklara içtinap etmek ve empati kurabilmeyi öğretmesi gerektiğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, “Eğer ayrıntılar zorbalık davranışında bulunuyorsa, bu davranışın nedenleri iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Aileler okulla bildirişim halinde olmalı, çocukla çalışkan iletişim kurmalı ve çocuktaki sosyal- birey ipuçlarını takip etmeleri gerekmektedir. Bir zamanda aileler çocuklarının yumruk bir durumda kala zahir davranması gerektiği konusunda çocuklarına bindi sağlamalılar. Hem mağdur hem avcı füru için akıllıca eksper desteği gereklidir” dedi.

“ZORBALIK DAVRANIŞI GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”

Akran zorbalığının, saldırganlığın bire bir alt türü olsa da rastgele çırpıntı olmadan gerçekleştiği için diğer saldırganlık türlerinden farklı kendisine değerlenmesi gerektiğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, bunun günümüzde metin çok ekol ve mütenevvi kademelerde görülebildiğini belirterek şunları söyledi:

“Ekol yönetimlerinin akran zorbalığı ile mücadelede lazım inhibütör çalışmaları yaparak müdahalelerde bulunması gerekmektedir. Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı ve Aile ve Toplumsal Politikalar Bakanlığı yoluyla yapılan ve yapılacak olan icraat bu anlamda ehemmiyet kazanmıştır. Öğretmenlerin öğrenciler ile faal iletişim kurması, derslik içi etkinlikler düzenlemesi ve zorbalık davranışlarını görmezden gelmemesi gerekmektedir. Akran zorbalığı hem yapan yavru hem birlikte maruz artan yavru açısından değişik boyutlarda münasebetsiz sonuçlar doğurmaktadır. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile boydaş zorbalığı işleyen öğrencilere sıkı işlemi uygulanması boydaş zorbalığıyla savaşım edebilmek amacıyla hem öğretmenler hem veliler hem birlikte öğrenciler açısından heybetli tıpkı aşama olmuştur.”

Share: